ASG SA vz.58

19. 03. 2009

Československo bylo v rámci Varšavské smlouvy jedinou zemí, která měla zavedené ruční palné zbraně převážně vlastní konstrukce, nikoliv licenčně vyráběné sovětské vzory...

img

Samopal vz. 58

Také samopal vzor 58 je zbraní plně domácího původu. Konstruktérem tohoto samopalu byl Jiří Čermák a na vývoji se podílel také Ing. Bohuslav Novotný. Vývoj zbraně započal v roce 1956 ve Výzkumném a vývojovém ústavu závodů všeobecného strojírenství v Brně (později Konstrukta Brno).



Výroba samopalů vzor 58 byla započata na přelomu let 1958-59 v závodě České zbrojovky v Uherském Brodě a trvala až do roku 1988. V tomto období bylo vyrobeno téměř 900 000 kusů ve všech možných variantách. V současnosti je zaveden ve všech verzích v české a slovenské armádě a vyskytuje se i u některých policejních složek.



Neznámým počtem samopalů vz. 58 jsou vyzbrojeny i některé speciální jednotky indické armády např. Para comandos. Nezanedbatelný počet samopalů vzor 58 se objevil i v současné době v Afghánistánu a Iráku, v minulosti i ve Vietnamu.

Varianty:

Sa vz. 58 P – samopal s pevnou dřevěnou pažbou.
Sa vz. 58 V – samopal s bočně sklopnou kovovou ramenní opěrou.
Sa vz. 58 Pi – samopal s pevnou dřevěnou pažbou a lištou na levé straně těla zbraně sloužící pro upevnění zaměřovacího infradalekohledu NSP-2. Součástí jeho příslušenství je i sklopná dvojnožka, upevňující se při střelbě s infradalekohledem místo bodáku zespodu za ústí hlavně. Tato verze se liší i kuželovitým tlumičem ohně namísto klasického chránítka závitu ústí hlavně. V současnosti se v AČR místo zastaralého infrazaměřovače NSP-2 používá moderní noční zaměřovač MEO 50S s 3,2 x zvětšením vyráběný Meoptou Přerov.


Sa vz. 58 P


Sa vz. 58 V


Sa vz. 58 Pi

Srovnání SA vz. 58 a AK-47

Na první pohled se zdá, že je Sa vz. 58 jen další kopií slavného Kalašnikova samopalu AK-47. To je ovšem velký omyl! Konstruktéři samozřejmě vycházeli z tehdy existujících zbraní StG44 a AK-47, ale nejdůležitější část zbraně, tj. její vnitřní mechanizmus, je kompletně odlišný a použitý systém uzamčení závěru nebyl doposud u zbraně této kategorie použit.



ASG SA vz.58



Tak a dlouho očekávaná zbraň je konečně tady. Teď se pokusíme popsat airsoftovou variantu osmapadesátky. Celkové zpracování je dokonalé a téměř k nerozeznání od originální palné verze. Jeden z mála rozdílů je trochu jiný rozměr těla (normální „smrtelník“ si toho ani nevšimne) z důvodu uložení upraveného mechaboxu ver. III a hopové komory typu AK.



Dalším rozdílem je unikátní rukojeť, která je také malinko větší kuli motorku. Její tvarování je samozřejmě totožně zachované, takže se skvěle drží. Bohužel pažbička není vyrobená ze stejného materiálu jako její předloha, nýbrž z pevného plastu s tmavě hnědým nástřikem.



Co se týče přepínače střelby, tak ten je jako u originálu a má tři polohy. Přepínač svisle dolu zajištěno (safe), k sobě jednotlivě (Semi-auto) a směrem dopředu dávka (Full-auto). Přepínač jde samozřejmě lehčeji než u originálu, ale v každé poloze je fixován, takže nemůže dojít k samovolnému přepnutí.



Jednou z nejdůležitějších věcí u airsoftové zbraně je Hop-Up, který se ukrývá pod táhlem závěru. Pokud se chceme dostat na regulaci hopu, jednoduše stačí zatáhnou za páku závěru, čímž se tento odsune, a my můžeme libovolně posunem regulátoru nastavit hop na příslušnou gramáž kuliček.



Co se týče předpažbí a pevné pažby, tak ty jsou originální, takže není problém si vyměnit pažbu za sklopnou. Tímto ovšem nastává otázka a problém, kam uložit akumulátor? Na řešení tohoto problému stále ještě pracujeme. Varianty zatím jsou LiPol akumulátor nebo výrazné upravení předpažbí a hlavně, což vzhledem k pevnosti zbraně není moc žádoucí.



U předpažbí platí to samé, takže jde jednoduše nahradit „RISovým“, které si armádní složky začínají montovat na zbraň kvůli čím dál větší potřebě taktických doplňků. Po této úpravě 58mička s přehledem obstojí po boku moderních M4řek, které jsou často ověšeny víc, než vánoční stromečky. Co si zkrátka budeme povídat, stará dobrá 58 už není nejmladší a tohle je jedna z mála variant jak si ji vylepšit.

Malá ukázka modifikovaných samopalů vz. 58







Originální pevná mířidla jsou podle nás jedny z nejlépe řešených, které se můžou na zbrani vůbec vyskytovat. Tato mířidla umožňují rychlé a přesné zacílení, o kterém se může majitelům M16/M4 (bez kolimátoru) nechat jen zdát. Plně stavitelná mušku lze díky závitu výškově nastavit a hledí je opatřeno stavítkem, díky kterému si podle vzdálenosti cíle seřídíte nadsazení nastavitelné od 100 do 800 metrů :)

Celá vnější hlaveň je nově vyrobená z ocele. Ústí této hlavně je zakončené závitem krytým objímkou hlavně. Tuto objímku lze jednoduše odšroubovat a zaměnit za různé typy kompenzátorů zdvihu.



Doporučovaný a největší možný akumulátor, který se vejde do pažby je 9,6V 2000mAh. Tento akumulátor je speciálně tvarován a sestaven z GP článků a jeho kapacita dostačuje na cca 2000 ran s pružinou M120, což už je solidní množství.





Zásobník je kombinace upraveného plechového zevnějšku ostrého zásobníku a vnitřku airsoftového AKáčkového zásobníku. Zásobník není součástí balení zbraně, takže každý budoucí majitel si může libovolně vybrat buď Tlačák na 70BB, nebo Točák na 600BB.





Vnitřní díly této zbraně jsou vesměs zesílené a jsou použity ze zbraně Arsenal SLR105 A1 od firmy Classic Army. ASG SA vz.58 obsahuje upravený zesílený mechabox verze III. se 7 mm kovovými kluznými ložisky a High Speed & High Torque krátký motor od CA.



Mezi další díly patří například zesílená ocelová kola, polykarbonátový píst, hlava pístu s protitlakým těsněním, speciálně vyráběná excentrická kovová hlava válce (z jednoho kusu), plastová tryska, kovový vodič pružiny, pružina M120 a upravená hopová komora. Délka vnitřní hlavně je 430 mm o vnitřním průměru 6,08 mm. Jak vidíte, většina dílů je standardních, takže by s případným upgradem nebo výměnou některých dílů za preciznější a výkonnější neměl být problém.



Na závěr nezbývá než zkonstatovat, že je tady konečně 100% a funkční airsoftová replika SA vz. 58, na kterou spousta lidí tak dlouho čekala a kterou spousta konkurenčních firem i přes nejrůznější prohlášení nedokázala ani po letech nabídnout. Myslíme si, že svým zpracováním se nemůže rovnat s žádnou jinou napodobeninou SA vz.58, které se ilegálně vyrábějí ze znehodnocených zbraní nebo z různých klonů AK-47.

AirsoftGuns.cz

Komentáře

14.05.2010 Re: cz7519047

AirsoftGuns.czAirsoftGuns.cz
Dvouclankova mala lipolka by se mela teoreticky vejit do predpazbi.

14.05.2010

cz7519047cz7519047
kam by šel umídtit akumulator lipol

02.06.2009

begorra2begorra2
honzo73 a ini stastni majitelia, mohli by ste kver viac popisat? Namerane FPS? Zasobniky sedia - ziadne problemy s podavanim gul? Presnost vyrabanych dielov - ako hodnotis ich kvalitu pri rozborke? Ako funguje zaver - pri obtahovani je jeho sila realisticka?

16.05.2009

winterwolfwinterwolf
to sotek - poslal som ti majl na kolista4para@seznam.cz. Preposli mi potom tie fotky prosim. Diky moc.

16.05.2009

šotekšotek
to winterwolf:doma se toho da udelat opravdu hodne.pisni mail poslu ti nejaky fotky.muzes mi pak ric svuj nazor na konkretni veci.takovyhle trumfovani na foru me nebavi.

14.05.2009

winterwolfwinterwolf
To Sotek: Hmm, ani mne to teda nepremava.. Prevrtanie hlavne doma na kolene za 120 KC je asi 1/10 z upravy celej zbrane. Ked si aj puzdro zaveru dokazes doma odfrezovat alebo vyfrezovat zaver a vyrobit prepinaci mechanizmus sam na kolene, tak potom mam pred tebou velky respekt!!! Lovu zdar ;)

13.05.2009

šotekšotek
to winterwolf:nejak mi to u teba nepremava.zkus pochopit ten rozdil!!Bud si to udelas doma sam a jen za 120kc,nebo budes nekde behat a nekoho shanet za buhvi kolik penez.nehlede na to ze u nas je takovato uprava protipravni tak si jdi klidne do nejaky dilny kde te mozna neudaj.nehodlam se tady s tebou hadat kdo tomu vic rozumi nebo se tu trumfovat.co je jednodusi si myslim porovnaj jini. lovu zdar.

11.05.2009

winterwolfwinterwolf
sotek: LOL trafil si sa, ani sustruh a ani lis doma nemam. Ale v meste kde byvam je minimalne 10 dielni, v ktorych maju taketo stroje.. Nevedel som ze u Vas je to take tazke si vybavit vytocenie jednej jednoduchej trubky pripadne vytlacenie hlavne.. :)

Novinky a slevy emailem